Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity
16.02.2024

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

Olomoucký kraj nabízí širokou škálu výletů a aktivit. Od prozkoumávání historických památek po návštěvu ojedinělých přírodních úkazů v Jeseníkách, v této krásné oblasti je pro každého něco. Inspirujte se našimi 20 tipy na výlet.

Hrady, zámky a jiné památky Olomoucký kraj

Hrad Bouzov

Tyčící se v srdci malebné krajiny Litovelska a Mohelnicka, hrad Bouzov a jeho historie, sahající do přelomu 13. a 14. století, má jedinečný charakter, který fascinuje návštěvníky z celého světa. Bouzov, nyní národní kulturní památka, se pyšní nejen svou impozantní architekturou s cimbuřími, arkýři a střílnami, ale také plně zařízenými interiéry, které ožívají během slavnostních příležitostí, kdy jsou k vidění i funkční padací mosty a mříže.

Jeho magické prostředí učinilo z hradu Bouzov vyhledávané místo pro filmové a pohádkové produkce.

Jeho magické prostředí učinilo z hradu Bouzov vyhledávané místo pro filmové a pohádkové, čímž se stal neodmyslitelnou součástí české kulturní scény. Filmy jako "O medvědu Ondřejovi" po "Princeznu zakletou v čase" se natáčeli v prostorách hradu.

Hrad Bouzov.jpg

Hrad Sovinec

Skrytý mezi zelenými kopci Sovineckého přírodního parku, hrad vypráví příběh nezlomného ducha moravského rodu Hrutoviců. Založený v první polovině 14. století, hrad se postupně rozrostl z válcové věže a paláce do majestátní pevnosti, která odrážela měnící se potřeby a umění své doby.

Hradní brány, které kdysi vítaly rytíře a šlechtice, dnes otevírají cestu návštěvníkům, aby prozkoumali jeho bohatou historii a uchvátili se krásou okolní přírody. Sovinec, nyní pečlivě udržovaný a revitalizovaný, slouží jako živý muzejní prostor, kde jsou instalovány expozice týkající se jeho bohaté historie a kultury.

Hrad Šternberk

Základy hradu byly položeny v polovině 13. století Zdeslavem z Chlumce, představitelem starobylého českého šlechtického rodu, a od té doby hrad přečkal staletí plných proměn.

Interiéry hradu Šternberk ohromují svými historickými předměty, které zahrnují umělecké kousky dovezené z různých koutů Evropy, přičemž zvláštní pozornost si zasluhují díla z 15. století. Hrad Šternberk dnes ožívá nejen díky své historické hodnotě, ale také jako místo, kde se konají rozmanité historické, kulturní a společenské události, a také jako místo pro svatební obřady.

Hrad Helfštýn

Zřícenina, jež se vypíná nad Týnem nad Bečvou v Olomouckém kraji byl založen na počátku 14. století. Prošel několika přestavbami a rozšířeními, od gotických po renesanční. Dnes ožívá díky Muzeu Komenského v Přerově, které hrad spravuje a organizuje zde kulturní akce, jako je Hefaiston – každoroční setkání uměleckých kovářů.

Skanzen Rožnov pod Radhoštěm

Největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě a živoucí kronika valašské kultury a tradic. Od jeho založení v roce 1925 se toto unikátní muzeum v přírodě stalo centrem lidového umění a obyčejů. S téměř 100 historickými objekty rozprostřenými v Dřevěném městečku, Valašské dědině a Mlýnské dolině, skanzen přináší návštěvníkům autentický zážitek.

Dřevěné městečko, srdce skanzenu, prezentuje život malého města od poloviny 19. století do první čtvrtiny 20. století. Mlýnská dolina, otevřená v roce 1982, ukazuje funkční technické stavby na vodní pohon, přičemž lisovna oleje a další objekty dokládají technickou vyspělost a adaptabilitu valašských předků. Valašská dědina, nejrozsáhlejší část skanzenu, je ukázkou venkovského bydlení a hospodaření, kde se dodnes pěstují staré odrůdy plodin a chovají tradiční plemena zvířat.

Výlety v Olomouci

Svatý Kopeček

Obec Svatý Kopeček u Olomouce, s jeho dominantou, Bazilikou Navštívení Panny Marie, je místem, které svou krásou přitahuje nejen obdivovatele barokní architektury, ale i poutníky. Rozsáhlé rekonstrukce a obnova baziliky, která skončila v roce 2020, zpřístupnily toto místo ještě většímu počtu věřících a návštěvníků.

Nově otevřené Svatokopecké muzeem nabízí navštěvníkům možnost nahlédnout do bohaté historie poutnictví a duchovního umění.

Tip: Ve Svatém Kopečku najdete i ZOO Olomouc

Bazilika Navstiveni Pani Marie.jpg

Muzeum Olomouckých tvarůžků

Jediné muzeum svého druhu v České republice – muzeum Olomouckých tvarůžků představuje historii a současnost výroby tradičního českého sýra. Moderní expozice muzea se rozprostírá na 9 místnostech. Zvláštní pozornost je věnována tradičním nástrojům, jako staré formy (klapačky) používané v loštické tvarůžkárně před více než sto lety. Prohlídka končí v prodejně, kde je možné sýr a další speciality zakoupit.

Aquapark Olomouc

Na dvouhektarové ploše se rozprostírá Aquapark Olomouc. Nabízí jak venkovní, tak i zastřešenou část s možností celoročního využití, což zaručuje vodní radovánky bez ohledu na počasí. Dominantou aquaparku je 123 metrů dlouhý tobogán, který patří mezi nejdelší v České republice.

Dominantou aquaparku je 123 metrů dlouhý tobogán, který patří mezi nejdelší v České republice.

Venkovní areál má standardní 25metrový bazén s plaveckými dráhami a relaxační zónu, kde návštěvníci najdou masážní bazén, whirpooly, sauny a další wellness služby. Pro nejmenší je připravena pestrobarevná lezecká stěna. Rodiče si pak mohou užívat volné chvíle v kavárně nebo ve wellness zóně.

Kostel svatého Mořice

Založený v 11. století olomouckým biskupem Brunem ze Schauenburka, kostel svatého Mořice prošel turbuletní historií. Své současné barokní podoby dosáhl díky práci vratislavského mistra Michaela Englera v letech 1740-1745, který zde vytvořil největší varhany na Moravě.

V roce 2021 byla otevřena vyhlídková věž kostela po téměř tříleté rekonstrukci, nabízející návštěvníkům úchvatné výhledy na Olomouc a okolí. Interiér kostela je bohatý na umělecká díla, včetně sousoší Kristus na Olivetské hoře, považovaného za nejcennější památku gotického sochařství v Olomouci. Kostel svatého Mořice byl prohlášen za národní kulturní památku.

Kotsel svateho Morice.jpg

Klášter Hradisko

Klášter Hradisko představuje jeden z nejvýznamnějších památníků středověkého duchovního a kulturního života na Moravě. Klášter prošel turbulentní historií, včetně zbourání husity v 15. století. Dnešní podoba klášterního komplexu, dominovaná barokní budovou kláštera z 17. a 18. století, je považována za jedno z nejhodnotnějších děl středoevropské barokní architektury.

V roce 1790 byly prostory kláštera adaptovány pro vojenské účely, včetně zřízení pevnostního skladiště, zajateckého tábora a později vojenské nemocnice, která zde funguje dodnes. V prostorách bývalé márnice, postavené v roce 1909, bylo otevřeno muzeum dokumentující historii nemocnice.

Klaster Hradisko.jpg

Příroda a přírodní úkazy v Olomouckém kraji

Arboretum Paseka

Arboretum Makču Pikču Paseka, umístěné v malebném prostředí nedaleko Šternberka a hradu Sovinec, vzniklo z iniciativy Ing. Radima Slabého. Zahradní architekt, známý pro své originální návrhy a realizace zahrad, transformoval rekultivovanou skládku ve starém lomu na rozlehlý zahradní komplex. Na terasách arboreta se návštěvníci mohou kochat nepřeberným množstvím skalniček, dřevin, kaktusů a travin.

Dům přírody Litovelského Pomoraví

V srdci CHKO Litovelské Pomoraví najdete Dům přírody. Na rozsáhlém 15hektarovém areálu se návštěvníci mohou těšit na objevování malebných zákoutí. Rajská zahrada, Sluneční hora, Lesní chrám a Ohniště zlaté spirály jsou jen některými z mnoha zajímavých míst, která v areálu můžete navštívit.

Dům přírody je plně přístupný a bezbariérový, vhodný pro kočárky, cyklisty i vozíčkáře.

Areál také nabízí možnost setkat se s místní faunou, jako jsou kozy, ovce a husy, poslouchat žabí koncerty u tůní nebo sledovat život bobří rodiny u rybníka. Vše je součástí bohatého ekosystému, který Dům přírody Litovelského Pomoraví uchovává a prezentuje veřejnosti.

Hranická propast

Nejhlubší propast v České republice a nejhlubší zatopená propast světa, představuje fascinující přírodní fenomén, který dosud ukrývá mnohá tajemství. S posledním ověřeným měřením dosahujícím hloubky 519,5 metrů a odhady naznačujícími, že hloubka by mohla dosahovat až úctyhodných 1000 metrů. Proto se Hranická propast stala objektem, přitahujícím vědce z celého světa.

Historie průzkumu propasti sahá až do roku 1900, kdy byly podniknuty první pokusy o její měření. Od té doby se Hranická propast stala výzvou pro mnoho potápěčů a vědců, kteří se snažili odhalit její tajemství.

Zážitky v Olomouckém kraji
100 Kč za odběr novinek

Podobné články

Kam na výlet s dětmi v Olomouci a okolí: 7 tipů na aktivity

Kam na výlet s dětmi v Olomouci a okolí: 7 tipů na aktivity

10.05.2024

Hledáte tipy na rodinné výlety v Olomouci a okolí? Přinášíme vám 7 skvělých výletů, které zaručeně potěší nejen vaše děti, ale i vás. Ať už hledáte kam s dětmi když prší nebo když je venku hezky, v článku najdete výlet přesně pro vás.

15 nejromantičtějších filmů všech dob

15 nejromantičtějších filmů všech dob

02.04.2024

I když se večery pomalu ale jistě zkracují, stále zůstává spoustu času a prostoru pro společné chvíle na gauči. A pokud zrovna nevíte, jaký film byste si mohli pustit, pak mrkněte na náš seznam nejromantičtějších filmů všech dob. Filmy nejsou seřazeny v žádném konkrétním pořadí.

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

07.03.2024

Hledáte kam s dětmi na výlet? Inspirujte se našimi 13 tipy na stezky pro děti po celé ČR. Od magických setkání na Ježíškově cestě v Krušných horách, přes hravé objevování přírody v Lesním parku Klimkovice, až po pohádkové a pirátské výpravy u Baťova kanálu. Vyrazte na výlet, kde se vaše děti vyřádí a něco se přiučí.

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

29.02.2024

Hledáte tipy na rodinný výlet v Ostravě, kde by se vaše děti mohly nejen skvěle bavit, ale i něco nového naučit? Ostrava nabízí mnoho atrakcí, které splní očekávání každého malého dobrodruha i zvídavého vědátora. Od fascinujícího světa techniky v Dolních Vítkovicích, přes druhou největší ZOO v České republice, až po adrenalinové zábavy v E-motion parku. Inspirujte se našimi 9 tipy na výlety pro rodiny s dětmi.

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

23.02.2024

Národní park České Švýcarsko, památky jako zámky Děčín a Sychrov, Hrady Hněvín a Trosky - to je jen zlomek toho, co nabízejí Severní Čechy. Inspirujte se 13 tipy na výlet v Ústeckém a Libereckém kraji.

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

09.02.2024

Brno je plné zajímavých míst i gastro podniků. Vydejte se spolu s námi do tohoto krásného města a užijte si víkend plný procházek, zážitků a ochutnávání.

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

02.02.2024

Pravidelná kosmetika by měla spadat do pečovacího rituálu každé ženy. V tomto článku se dozvíte, proč se vyplatí investovat do pravidelné kosmetiky a kam si na ni můžete zajít.

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

Malebné a romantické chaloupky: Kde je najít?

31.01.2024

Roubenky, chaty i chaloupky. Kdo by netoužil po malebném víkendu v dřevěném stavení a nedaleko přírody. Proto jsme pro vás našli ty nejkouzelnější roubenky, ve kterých můžete strávit část vaší dovolené.



Kontaktujte nás

Máte dotaz, doporučení nebo sdělení, které bychom si neměli nechat ujít? Pište nebo volejte.

Zavolejte nám +420 222 316 957

Každý pracovní den 9.00–16.30 hod.

Odebírejte newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte s předstihem nabídku novinek a další výhody.

Odesláním vašeho e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.


Naše zážitky jsou dárky na celý život

V Allegrii věříme, že zážitkové dárky jsou tou nejlepší volbou, pokud hledáte originální dárek pro své blízké. Darujte zážitek k narozeninám nebo jiné významné příležitosti a přineste radost do života svých blízkých.

V naší široké nabídce zážitkových dárků naleznete různé kategorie, jako jsou například adrenalinové zážitky, kulturní zážitky, wellness a relax, gastronomické zážitky a mnoho dalších. Věříme, že v naší nabídce najdete ten správný zážitek jako dárek pro vaše blízké, který se jim navždy vryje do paměti.

Nezáleží na tom, zda hledáte zážitek pro muže, ženy, páry nebo rodiny, v naší nabídce najdete něco pro každého. U nás si můžete vybrat například romantický pobyt v lázních, adrenalinový zážitek jako tandemový seskok padákem, nebo třeba kurz vaření s šéfkuchařem. Darováním zážitkových dárků přinášíte nejen radost, ale i zážitky, na které budou vaši blízcí vzpomínat celý život.