Jak naplánovat svatbu v 10 krocích - na tohle nesmíte zapomenout
13.04.2023

Jak naplánovat svatbu v 10 krocích - na tohle nesmíte zapomenout

Svatba je jedním z nejkrásnějších a nejdůležitějších dnů v životě. Všechno musí být dokonalé, ať už jde o šaty na svatbu, jídlo, hudbu, či dekorace. Plánování svatby může být náročné a stresující, ale pokud víte, na co nezapomenout, můžete si užít celý proces s klidem a radostí. Tento článek vám nabídne praktického průvodce krok za krokem, jak na to.

Krok 1: Rozpočet a svatební seznam

Prvním krokem v plánování svatby je stanovení rozpočtu a vytvoření svatebního seznamu. Přemýšlejte o tom, jaké prvky chcete na svatbě mít a kolik peněz jste ochotni investovat do každého z nich. Rozpočet by měl být realistický a pružný, aby pojmul nečekané výdaje.

prstynky na svatbu

Krok 2: Datum a místo konání svatby

Dalším krokem je stanovení datumu svatby. Při výběru data mějte na paměti roční období a časové možnosti svědků a blízké rodiny. Místo konání svatby by mělo být dostupné pro všechny hosty a mít dostatečnou kapacitu pro počet pozvaných.

Pár tipů na místa konání svatby:

  • Historické zámky

  • Malebné vinice

  • Romantické zahrady

  • Luxusní hotely

  • Útulné chaty v horách

Krok 3: Pozvánky a seznam hostů

Při plánování svatby je důležité sestavit seznam hostů, abyste věděli, kolik lidí očekávát. Pozvánky by měly být odeslány v dostatečném předstihu, aby hosté měli čas se připravit a potvrdit účast.

Nezapomeňte na tyto informace v pozvánkách:

  • Jména snoubenců

  • Datum a čas svatby

  • Místo konání obřadu a hostiny

  • Dress code (pokud nějaký chcete)

  • Kontaktní údaje pro potvrzení účasti

Krok 4: Šaty na svatbu a oblek pro ženicha

Šaty na svatbu a oblek pro ženicha patří mezi nejdůležitější části svatebního plánování. Při výběru šatů na svatbu zvažte svůj styl a rozpočet. Mějte na paměti, že šaty budou možná potřebovat upravit, takže začněte s hledáním vhodných šatů alespoň 6-9 měsíců před svatbou.

Ženich by měl zvolit oblek, který odpovídá stylu svatby a je vkusně sladěný s barvami a vzory šatů nevěsty. Nezapomeňte také na doplňky, jako je kravata, manžetové knoflíčky a kapesníček do saka.

novomanzele

Krok 5: Oddávající a svatební obřad

Vyberte si oddávajícího, který bude mít na starosti svatební obřad. Může jít o duchovního, notáře nebo jinou osobu oprávněnou provádět svatební obřady. Naplánujte si schůzku, kde prodiskutujete detaily obřadu.

Při plánování svatebního obřadu zvažte tradiční prvky, jako jsou výměna prstenů, sliby a svatební pochod, ale je to čistě na vás, je to přeci jenom vaše svatba.

Krok 6: Svatební hostina

Hostina je srdcem každé svatby, a proto je důležité vybrat správné jídlo, nápoje a dekorace. Při výběru menu zohledněte preference svých hostů, alergie a potřeby vegetariánů či veganů. Nezapomeňte také na výběr vhodného nápojového lístku a šampaňského pro přípitek.

Dekorace na svatební hostině by měly být harmonické a odpovídat tématu a stylu svatby. Nezapomeňte na květinovou výzdobu, svíčky, ubrusy, přehozy na židle a další dekorativní prvky.

svatebni vyzdoba

Krok 7: Hudba a zábava

Svatba by měla být veselá a zábavná událost, a proto je důležité zajistit hudbu a zábavu pro hosty. Vyberte si kapelu, DJe nebo hudební skupinu, která vám zahraje oblíbené písničky a pořádně rozproudí atmosféru. Můžete zvážit i další formy zábavy. Populární jsou třeba svatební tomboly, fotokoutek nebo si pozvěte komika či kouzelníka.

Krok 8: Svatební fotograf

Fotografie jsou trvalou vzpomínkou na váš svatební den, proto je důležité vybrat profesionálního fotografa, který zachytí ty nejdůležitější okamžiky. Při výběru fotografa koukejte na portfolio a na recenze. Ujistěte se, že si s ním domluvíte seznam fotek, které chcete mít, a předem projděte časový plán svatebního dne.

svatebni zabava

Krok 9: Doprava na svatební den

Doprava je důležitým prvkem svatebního dne, který zajistí plynulý průběh a přepravu hostů mezi jednotlivými místy. Nezapomeňte také zajistit dopravu pro svatební hosty, pokud je to potřeba.

Krok 10: Líbánky

Plánování líbánků je stejně důležité jako plánování svatby. Vyberte si destinaci, která vám oběma vyhovuje, a rezervujte si letenky, ubytování s dostatečným předstihem. Přemýšlejte o tom, co chcete na líbánkách dělat, ať už jde o relaxaci na pláži, objevování nových kultur nebo aktivní dovolenou.

libanky u more

Zde je stručný přehled kroků:

  1. Rozpočet a svatební seznam

  2. Datum a místo konání svatby

  3. Pozvánky a seznam hostů

  4. Šaty na svatbu a oblek pro ženicha

  5. Oddávající a svatební obřad

  6. Svatební hostina

  7. Hudba a zábava

  8. Svatební fotograf

  9. Doprava na svatební den

  10. Líbánky

Ať už jde o výběr dokonalých šatů na svatbu, místo konání nebo lahodné jídlo a zábavu, klíčem k úspěchu je pečlivé plánování a pozornost k detailům. S předstihem a správnou organizací si zajistíte svatební den, který vám přinese nezapomenutelné vzpomínky na celý život.

Dárky k svatbě
100 Kč za odběr novinek

Podobné články

Kam na výlet s dětmi v Olomouci a okolí: 7 tipů na aktivity

Kam na výlet s dětmi v Olomouci a okolí: 7 tipů na aktivity

10.05.2024

Hledáte tipy na rodinné výlety v Olomouci a okolí? Přinášíme vám 7 skvělých výletů, které zaručeně potěší nejen vaše děti, ale i vás. Ať už hledáte kam s dětmi když prší nebo když je venku hezky, v článku najdete výlet přesně pro vás.

15 nejromantičtějších filmů všech dob

15 nejromantičtějších filmů všech dob

02.04.2024

I když se večery pomalu ale jistě zkracují, stále zůstává spoustu času a prostoru pro společné chvíle na gauči. A pokud zrovna nevíte, jaký film byste si mohli pustit, pak mrkněte na náš seznam nejromantičtějších filmů všech dob. Filmy nejsou seřazeny v žádném konkrétním pořadí.

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

Stezky pro děti: 13 tipů kam vyrazit

07.03.2024

Hledáte kam s dětmi na výlet? Inspirujte se našimi 13 tipy na stezky pro děti po celé ČR. Od magických setkání na Ježíškově cestě v Krušných horách, přes hravé objevování přírody v Lesním parku Klimkovice, až po pohádkové a pirátské výpravy u Baťova kanálu. Vyrazte na výlet, kde se vaše děti vyřádí a něco se přiučí.

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

Kam na výlet s dětmi Ostrava: nejlepší tipy pro rodinný den

29.02.2024

Hledáte tipy na rodinný výlet v Ostravě, kde by se vaše děti mohly nejen skvěle bavit, ale i něco nového naučit? Ostrava nabízí mnoho atrakcí, které splní očekávání každého malého dobrodruha i zvídavého vědátora. Od fascinujícího světa techniky v Dolních Vítkovicích, přes druhou největší ZOO v České republice, až po adrenalinové zábavy v E-motion parku. Inspirujte se našimi 9 tipy na výlety pro rodiny s dětmi.

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

Výlet Severní Čechy: 13 tipů na objevování krás regionu

23.02.2024

Národní park České Švýcarsko, památky jako zámky Děčín a Sychrov, Hrady Hněvín a Trosky - to je jen zlomek toho, co nabízejí Severní Čechy. Inspirujte se 13 tipy na výlet v Ústeckém a Libereckém kraji.

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

Olomoucký kraj: Tipy na výlety a aktivity

16.02.2024

Olomoucký kraj nabízí širokou škálu výletů a aktivit. Od prozkoumávání historických památek po návštěvu ojedinělých přírodních úkazů v Jeseníkách, v této krásné oblasti je pro každého něco. Inspirujte se našimi 20 tipy na výlet.

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

Brno za 3 dny: kde se ubytovat, kde jíst a co vidět

09.02.2024

Brno je plné zajímavých míst i gastro podniků. Vydejte se spolu s námi do tohoto krásného města a užijte si víkend plný procházek, zážitků a ochutnávání.

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

4 důvody, proč chodit na kosmetiku

02.02.2024

Pravidelná kosmetika by měla spadat do pečovacího rituálu každé ženy. V tomto článku se dozvíte, proč se vyplatí investovat do pravidelné kosmetiky a kam si na ni můžete zajít.



Kontaktujte nás

Máte dotaz, doporučení nebo sdělení, které bychom si neměli nechat ujít? Pište nebo volejte.

Zavolejte nám +420 222 316 957

Každý pracovní den 9.00–16.30 hod.

Odebírejte newsletter

Odebírejte náš newsletter a získejte s předstihem nabídku novinek a další výhody.

Odesláním vašeho e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů.


Naše zážitky jsou dárky na celý život

V Allegrii věříme, že zážitkové dárky jsou tou nejlepší volbou, pokud hledáte originální dárek pro své blízké. Darujte zážitek k narozeninám nebo jiné významné příležitosti a přineste radost do života svých blízkých.

V naší široké nabídce zážitkových dárků naleznete různé kategorie, jako jsou například adrenalinové zážitky, kulturní zážitky, wellness a relax, gastronomické zážitky a mnoho dalších. Věříme, že v naší nabídce najdete ten správný zážitek jako dárek pro vaše blízké, který se jim navždy vryje do paměti.

Nezáleží na tom, zda hledáte zážitek pro muže, ženy, páry nebo rodiny, v naší nabídce najdete něco pro každého. U nás si můžete vybrat například romantický pobyt v lázních, adrenalinový zážitek jako tandemový seskok padákem, nebo třeba kurz vaření s šéfkuchařem. Darováním zážitkových dárků přinášíte nejen radost, ale i zážitky, na které budou vaši blízcí vzpomínat celý život.